Vdes edhe njeriu i dytë me zemër derri, transplanti u bë afro dy muaj më parë

Rreth gjashtë javë pas një transplanti eksperimental të zemrës, konkretisht një xenograft (ind, ekstrakt) me organin e derrit, Lawrence Faucette, njeriu i dytë që iu nënshtrua procedurës pioniere, ka vdekur. Kirurgjia u krye nga një ekip multidisiplinar nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Maryland (UMSOM) në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Maryland (UMMC) më 20 shtator.

Pavarësisht muajit të parë me progres të dukshëm, ditët e fundit zemra e derrit “ka treguar shenjat e para të refuzimit”, siç specifikohet në një njoftim për shtyp nga universiteti amerikan. Burri ndërroi jetë më 30 tetor, rreth gjashtë javë pas transplantimit.

Megjithëse ai jetoi vetëm një kohë të shkurtër, sipas profesorit Bartley P. Griffith i cili kreu operacionin dhe të gjithë mjekëve dhe studiuesve të përfshirë në xenotransplantimin pionier, të dhënat e mbledhura nga kjo përvojë mund të ndihmojnë njerëzit e tjerë të kenë shpresë kur transplantimi i zemrës nuk është i mundur me organe njerëzore. Faucette mbërriti në spital më 14 shtator 2023 me dështim të zemrës në fazën përfundimtare, vetëm gjashtë ditë përpara xenotransplantit. Për shkak të sëmundjeve të rënda vaskulare periferike dhe kushteve të tjera themelore, ai nuk u konsiderua i përshtatshëm për transplantim të zemrës së njeriut, ndaj iu ofrua alternativa e xentransplantit, të cilën ai e pranoi me dëshirë, pavarësisht se ishte i vetëdijshëm se me shumë mundësi nuk do të kishte jetuar gjatë.

“Faucette ishte një shkencëtar i cili jo vetëm që lexonte dhe interpretonte biopsitë e tij, por kuptoi kontributin e rëndësishëm që po jepte për përparimin në këtë fushë,” tha profesor Muhammad M. Mohiuddin, Profesor i Kirurgjisë dhe Drejtor Shkencor i Programit të Xenotransplantit Kardiak në UMSOM.

Siç u specifikua, z. Faucette kishte bërë përparim të rëndësishëm që nga operacioni; ai kishte filluar terapinë fizike për të ecur përsëri dhe kaloi kohë në paqe me familjen e tij, për shembull duke luajtur letra me gruan e tij Ann. Gjatë muajit të parë, zemra e tij e derrit (e modifikuar gjenetikisht) tregoi funksionalitet të shkëlqyeshëm dhe pa shenja refuzimi, që konsiderohet si një nga ndërlikimet kryesore edhe kur kryhen transplantime të rregullta nga donatorë njerëzorë. “Kjo është një arritje monumentale dhe nevojiten përpjekje titanike për të avancuar fushën e transplantimit,” tha profesoresha Christine Lau, drejtuese e Departamentit të Kirurgjisë në UMSOM. Fatkeqësisht, siç tregohet, rreth një muaj pas operacionit u shfaqën shenja refuzimi dhe brenda pak ditësh burri humbi jetën.

David Bennett ishte njeriu i parë që iu nënshtrua xnotransplantimit me një zemër derri në janar 2022. Ai gjithashtu kishte një sëmundje të zemrës në fazën e fundit. Ai mbijetoi rreth dy muaj. Vdekja e tij do të kishte ndodhur për shkak të një sërë faktorësh, duke përfshirë praninë e viruseve të derrit, siç theksohet nga një studim i botuar në “The Lancet”.

Shkencëtarët shpresojnë se një ditë, përmes këtij eksperimenti dhe ndërhyrjeve pioniere si ato të Bennet dhe Faucette, do të jetë e mundur që në mënyrë sistematike të kemi organe alternative ndaj atyre njerëzore, duke eliminuar listat shumë të gjata të pritjes. Por mbarështimi i kafshëve në fabrika organesh dhe sakrifikimi i tyre për të prodhuar “pjesë këmbimi” për njerëzit është një praktikë e diskutueshme që ka ndezur një debat të gjerë publik./Liberale.al

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *