Psoriaza, sëmundje e lëkurës, simptomat dhe faktorët nga se shkaktohet

Psoriaza është një sëmundje e lëkurës që shkakton njolla të kuqe, me kruarje, më së shpeshti në gjunjë, bërryla, brez e sipër dhe kokë.

Psoriaza është një sëmundje e zakonshme, afatgjatë (kronike) pa kurim. Ka tendencë të kalojë nëpër cikle, të ndizet për disa javë ose muaj, pastaj të qetësohet për një kohë ose të shkojë në kurim. Trajtimet janë në dispozicion për t’ju ndihmuar të menaxhoni simptomat. Dhe ju mund të përfshini zakone jetese dhe strategji për të luftuar, për t’ju ndihmuar të jetoni më mirë me psoaris.

Psoriaza dhe simptomat

Shenjat dhe simptomat nga psoriaza mund të ndryshojnë nga personi në person. Shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë:
Arna të kuqe të lëkurës të mbuluara me luspa të trasha dhe të argjendta
Njolla të vogla shkallëzimi (zakonisht shihen tek fëmijët)
Lëkurë e thatëdhe e plasaritur që mund të rrjedhë gjak ose të kruhet
Kruajtje, djegie ose hidhërim
Thonjtë e trashur, me gropa ose me majë
Nyje të fryrë dhe të ngurtë
Arnimet e psoriasis mund të variojnë nga disa pika të shkallëzimit si zbokthi deri te shpërthimet e mëdha që mbulojnë zona të mëdha. Zonat e prekura më së shpeshti janë pjesa e poshtme e shpinës, bërrylat, gjunjët, këmbët, shputat e këmbëve, kokës, fytyrës dhe shuplakave.
Shumica e llojeve të psoaris kalojnë nëpër cikle, flakërojnë për disa javë ose muaj, pastaj pushojnë për një kohë ose sherohen.

Kur të vizitoni një mjek

Nëse dyshoni se mund të vuani nga psoriaza, vizitoni mjekun tuaj. Gjithashtu, bisedoni me mjekun tuaj nëse psoriaza juaj:

Bëhet e rëndë ose i përhapur
Ju shkakton parehati dhe dhimbje
Ju shkakton shqetësim për pamjen e lëkurës tuaj
Çon në probleme të kyçeve, të tilla si dhimbje, ënjtje ose paaftësi për të kryer detyrat e përditshme
Nuk përmirësohet me trajtimin

Nga se shkaktohet psoriaza?

Psoriaza mendohet të jetë një problem i sistemit imunitar që bën që lëkura të rigjenerohet me ritme më të shpejta se ato normale. Në llojin më të zakonshëm të psoarisit, i njohur si psoaris i pllakave, ky qarkullim i shpejtë i qelizave rezulton në luspa dhe njolla të kuqe.

Vetëm ajo që shkakton mosfunksionimin e sistemit imunitar nuk është plotësisht e qartë. Studiuesit besojnë se si gjenetika dhe faktorët e mjedisit luajnë një rol. Gjendja nuk është ngjitëse.

Shumë njerëz që janë të predispozuar nga psoriaza mund të jenë të lirë nga simptomat për vite derisa sëmundja të shkaktohet nga ndonjë faktor mjedisor. Shkaktarët e zakonshëm të psoriazës përfshijnë:

Infeksione, të tilla si strep fyt ose infeksione të lëkurës
Moti, veçanërisht kushtet e ftohta, të thata
Dëmtimi i lëkurës, të tilla si një prerje ose gërvishtje, një pickim ose një diegie e rëndë nga dielli
Stresi
Pirja e duhanit dhe ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë
Konsumi i rëndë i alkoolit
Ilaçe të caktuara – përfshirë litiumin, ilaçe të presionit të lartë të gjakut dhe ilaçe antimalarike
Tërheqja e shpejtë e kortikosteroideve orale ose sistemike
Faktorët e rrezikut

Çdokush mund të vuaje nga psoriaza. Rreth një e treta e rasteve fillojnë në vitet pediatrike. Këta faktorë mund të rrisin rrezikun tuaj:

Histori familjare. Gjendja ekziston në familje. Pasja e një prindi me psoaris rrit rrezikun e prekjes nga sëmundja dhe pasja e dy prindërve me psoriazë e rrit edhe më shumë rrezikun tuaj.
Për shkak se stresi mund të ndikojë në sistemin tuaj imunitar, nivelet e larta të stresit mund të rrisin rrezikun e psoaris.
Pirja e duhanit. Jo vetëm që rrit rrezikun e psoaris por gjithashtu mund të rrisë ashpërsinë e sëmundjes. Pirja e duhanit gjithashtu mund të luajë një rol në zhvillimin fillestar të sëmundjes.
Komplikimet nga psoriaza

Nëse vuani nga psoriaza, ju jeni në rrezik më të madh për të zhvilluar gjendje të tjera, duke përfshirë:

Artrit psoriatik, i cili shkakton dhimbje, ngurtësi dhe ënjtje në dhe rreth nyjeve
Kushtet e syve, të tilla si konjuktiviti, blefariti dhe uveiti
Mbipesha
Diabeti Tipi 2
Presioni i lartë i gjakut
Sëmundje kardiovaskulare
Sëmundje të tjera autoimune, të tilla si sëmundja celiake, skleroza dhe sëmundja inflamatore e zorrëve e quajtur sëmundja e Crohn
Kushtet e shëndetit mendor, të tilla si vetëvlerësimi i ulët dhe depresioni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *