Pse në vitin 2024 çmimi i vajit, makaronave dhe kafesë do të pësojë rritje deri në 70%

Nga njëra anë ndryshimet klimatike, nga ana tjetër luftërat që vazhdojnë të shpërthejnë. Konteksti global vazhdon të ndikojë negativisht në çmimet e ushqimeve, mallrave parësore që blihen dhe përdoren çdo ditë nga qytetarët. Përtej vetë tragjedisë – një premisë e detyrueshme kur flitet për konflikte, siç është ai që shpërtheu kohët e fundit në Lindjen e Mesme – ekziston një aspekt ekonomik që nuk duhet nënvlerësuar: siç parashikohet nga “Aretè” – një kompani italiane kërkimore dhe analizuese mbi agroushqim – në Fatto Quotidiano, në vitin 2024 do të ketë rritje të reja për produkte të tilla si makaronat, vaji dhe kafeja , të cilat mund të ngrihen në qiell në mbi 70% rritje të çmimeve.

Siç shkaurn fanpage.it, lufta në Ukrainë ka ndikuar në çmimin e vaji të lulediellit, duke qenë se vendi i pushtuar nga Rusia një vit e gjysmë më parë është një nga prodhuesit më të mëdhenj në botë. Çmimi është rritur shumë dhe ka rritur edhe çmimin e të gjithë vajrave të tjerë bimorë. Tani po shfaqen edhe çështje të tjera: El Nino, i cili ngroh periodikisht Oqeanin Paqësor, mund të ndikojë në prodhimin e vajit të palmës, ndërsa thatësira që goditi Spanjën – dhe kërcënon të dëmtojë gjithashtu të korrat e këtij viti – ka rritur gjithashtu shumë çmimin e vajit të ullirit.

Hambarët e grurit janë bosh, për shkak të thatësirës së madhe që ka goditur Kanadanë – përsëri për shkak të ngrohjes së klimës – dhe për këtë arsye çmimi i makaronave do të vazhdojë të mbetet i lartë, nëse jo do të rritet më tej. Bëhet fjalë për vendin e parë prodhues në botë, mungesa e të cilit nuk mund të kompensohet me importe më të mëdha nga Rusia dhe Turqia. Së fundi, është kafeja, në analizën e “Aretè”, e cila mbetet në ekuilibër për shkak të ngjarjeve ekstreme meteorologjike të cilave u nënshtrohen vendet kryesore të prodhimit në Amerikën e Jugut dhe Afrikë./Liberale.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *