Për Italinë çdo gjë është në rregull: Marrëveshja për emigrantët me Shqipërinë nuk do të kalojë në Kuvend

Kuptohet që për Italinë marrëveshja është e mirë saqë nuk është nevoja që një e tillë të kalojë në parlament.

Nuk pritet kalim parlamentar në lidhje me memorandumin e mirëkuptimit midis Romës dhe Tiranës për ndërtimin e dy qendrave në Shqipëri për menaxhimin e flukseve të emigrantëve. Kështu ka bërë të ditur ministri për Marrëdhëniet me Kuvendin, Luca Ciriani. “Ekziston një marrëveshje ndërkombëtare që e rregullon këtë çështje,” thotë ai.

Protokolli është “një traktat bashkëpunimi i forcuar midis Italisë dhe Shqipërisë i parashikuar nga marrëveshjet e mëparshme ndërkombëtare të nënshkruara nga të dy vendet. E para e vitit 1995, e dyta e 2017. Prandaj është një marrëveshje bashkëpunimi e parashikuar nga ato të mëparshmet tashmë e nënshkruar dhe ratifikuar në vitet e kaluara, ndaj nuk është i nevojshëm tranzicioni”, nënvizon Ciriani.

“Bashkëpunimi mes shteteve të BE-së dhe vendeve jashtë BE është vendimtar” në fenomenin e emigracionit, deklaroi kryeministrja Giorgia Meloni në një deklaratë për shtyp me kryeministrin e Shqipërisë Edi Rama, duke paraqitur përmbajtjen e memorandumit të mirëkuptimit. “Është një marrëveshje mbarë europiane. Ajo tregon se mund të arrihet një bashkëpunim në frontin e menaxhimit të fluksit. Shqipëria do të japë mundësinë e përdorimit të disa zonave të territorit shqiptar me Italinë, të cilat do të mund të ngrenë qendra pritje për emigrantët.

Juridiksioni brenda këtyre qendrave do të jetë italian. Në portin e Shëngjinit do të merremi me procedurat e zbarkimit dhe identifikimit, ndërsa në një tjetër zonë më të brendshme, në atë të Gjadrit, do të krijohet një strukturë tjetër e bazuar në modelin CPR. Shqipëria do bashkëpunojë me forcat e saj policore me sigurinë, forcat dhe mbikëqyrjen e jashtme të strukturave”, shpjegoi Meloni.

Rama: Nëse telefonon Italia, Shqipëria është gati

“Nëse telefonon Italia, Shqipëria është aty. Gjeografia është mallkim i Italisë. Nëse hyn në Itali, hyn në Evropë”, tha kryeministri shqiptar Edi Rama. Meloni shpjegon se Italia do të jetë në gjendje të ndërtojë dy struktura në Shqipëri “për menaxhimin e emigrantëve të paligjshëm: muajin e parë do të mund të strehojnë deri në tre mijë njerëz që do të qëndrojnë për kohën për të përpunuar kërkesat për azil dhe, ndoshta, për qëllimet e riatdhesimit”, vëren ai.

“Marrëveshja për menaxhimin e flukseve migratore ndërmjet Italisë dhe Shqipërisë nuk ka të bëjë me të miturit, gratë shtatzëna dhe subjektet vulnerabël”, nënvizoi kryeministri. Rama shtoi për emigracionin: “Shqipëria ka një histori mikpritjeje. Është i vetmi vend evropian ku kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore, ku mijëra italianë u mbrojtën dhe nuk u lanë të binin pre e nazistëve. Ne mbrojtëm mijëra njerëz që ikën nga spastrimi etnik prej Milosheviçit dhe ne u strehuam grave dhe familjeve afgane kur NATO braktisi Afganistanin.”

BE: Marrëveshja Itali-Shqipëri duket ndryshe nga Britania e Madhe-Ruanda

“Duhet të kuptojmë rastin italian” të marrëveshjes me Shqipërinë për transferimin e emigrantëve të shpëtuar në Mesdhe “përpara se të hyjmë në detaje, por nga informacionet e para shohim se nuk është i njëjti rast” me marrëveshjen mes Mbretërisë së Bashkuar dhe Ruandês. “Por, megjithatë, ne kemi nevojë për informacion të detajuar.” Kështu tha zëdhënësja e Komisionit Evropian, Anitta Hipper, në konferencën e përditshme për shtyp në selinë e BE-së.

Tajani, marrëveshja respekton të gjitha rregullat e BE-së

Marrëveshja e nënshkruar nga Italia me Shqipërinë për emigrantët është “një marrëveshje e nënshkruar me shtetin shqiptar që respekton të gjitha rregullat ndërkombëtare”. Kështu deklaroi ministri i Jashtëm, Antonio Tajani, gjatë një konference për shtyp në ambasadën italiane në Tokio, pas samitit të ministrave të jashtëm të G7.

Lega, asnjë kundërshtim nga Salvini ndaj Melonit

“Ndryshe nga sa pretendojnë disa prapaskena në gazetat e sotme, marrëveshja nuk u prit keq nga ana e Matteo Salvinit ndaj Giorgia Melonit”. Kështu thuhet në një shënim nga Liga. “Për më tepër – nënvizon partia e Salvinit– marrëveshja me Shqipërinë për emigracionin është e dobishme dhe pozitive: këtë e saktësoi vetë zv/kryeministri dhe vetë ministri dje publikisht, duke konfirmuar linjën e partisë së tij.

/Liberale.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *