Gjithçka që duhet të dini për Leopardin e Borës në Ditën Ndërkombëtare të Leopardit të Borës. 23 tetor

Leopardi i borës është një mace e madhe e zakonshme në vargmalet malore të Azisë. Me lesh të bardhë-gri me njolla të zeza në kokë dhe qafë, rozeta në shpinë dhe krahë dhe bishtin e tij karakteristik me shkurre që përfundon me një ton të zi, Leopardi i borës është pjesëtari më i vogël i gjinisë Panthera, që arrin deri në 150 cm. nga koka në trup dhe 105 cm bisht.

Këto kafshë jetojnë në temperatura të ftohta dhe lartësi të mëdha, duke u parë rrallë nga burrat në natyrë. Ato janë kafshë të vetmuara dhe të gjalla, dhe mund të gjenden kryesisht rreth shkëmbinjve dhe kreshtave që ofrojnë hije dhe vende fshehjeje, strategjike kur bëhet fjalë për gjuetinë. Ashtu si macet, ato lënë shenja aromatike me urinë dhe gjëndra të vendosura në fytyrën e tyre për të treguar territoret dhe rrugët e udhëtimit.

Zakonet e të ushqyerit

Leopardët e borës janë mishngrënës, dhe delet dhe dhitë e egra janë gjahu i tyre i preferuar, si delet blu të Himalajeve (Pseudois nayaur), argali (Ovis ammon) dhe Markhori (Capra falconeri), por gjithashtu do të jenë para bagëtive, gjitarëve të vegjël si pika dhe vole (lagomorfe dhe brejtës), derri i egër, dreri dhe disa majmunë. Ata preferojnë peshën e gjahut nga 36 në 76 kg, sipas studimeve, por do të gjuajnë çdo gjë në varësi të presë së disponueshme.

Për të arritur prenë e tyre, Leopardët e Dëborës do të mbijnë/zbrisin malet deri në 300 metra. Pas një gjuetie të suksesshme, ata do ta tërheqin gjahun në një vend më të sigurt për të shmangur konkurrencën me shkaba dhe mishngrënës të tjerë dhe do ta shijojnë vaktin e tyre në paqe.

Riprodhimi

Leopardët e borës çiftëzoheshin në fillim të dimrit për të garantuar që pasardhësit do të lindnin në fund të dimrit/pranverës (stinë më të lehta për të gjetur ushqim), një sezon i shënuar nga një rritje në bërjen dhe thirrjen. Me një periudhë jashtëzakonisht të vogël të pjellorisë, vetëm 5 deri në 8 ditë, meshkujt preferojnë të çiftëzohen vetëm me një femër, duke u çiftuar nga 12 deri në 36 herë në ditë. Periudha e shtatzënisë prej afërsisht 90/100 ditësh do të rezultojë me lindjen e deri në 3 këlyshë. Femrat lindin në të çara me fole të bëra nga gëzofi i tyre; kotelet lindin të verbëra, peshojnë nga 300 deri në 500 gram, do të ecin vetëm në moshën 5 javëshe dhe do të largohen nga siguria e maternitetit afërsisht 2 deri në 4 muajsh.

Kotelet do të ndahen me nënat e tyre rreth 20/21 muajsh, afërsisht në të njëjtën kohë do të jenë të pjekur seksualisht, por nëna dhe fëmijët do të takohen me njëri-tjetrin për disa ditë për një periudhë 4/7 mujore.

Ata zakonisht jetojnë për 15/18 vjet në natyrë dhe rreth 25 në robëri. Leopardët e borës kanë një jetë brezash prej 8 vjetësh, që do të thotë se ata mund të çiftëzohen dhe të gjenerojnë këlyshë vetëm për atë periudhë.

Ku?

Leopardët e borës banojnë në Azinë Jugore dhe Lindore në rajonet e Tibetit dhe Yunnanit në 12 vende: Afganistan, Butan, Kinë, Indi, Kazakistan, Republikën e Kirgistanit, Mongoli, Nepal, Pakistan, Rusi, Taxhikistan dhe Uzbekistan. Në zonat shkëmbore, pyje, shkurre dhe kullota në male të larta me mot të ftohtë dhe të butë.

Kërcënimet

Leopardët e borës janë renditur si të kërcënuar me zhdukje që nga viti 1985.

Kërcënimi kryesor, përveç humbjes së habitatit dhe presë për shkak të ngrohjes globale dhe zgjerimit njerëzor, është gjuetia pa leje dhe tregtia e paligjshme e leshit dhe pjesëve të trupit. Mishi i tyre përdoret në mjekësinë tradicionale tibetiane, e cila besohet se, pa prova shkencore, shëron problemet e veshkave. Kockat përdoren në mjekësinë kineze dhe mongole, pasi besohet gjithashtu, pa mbështetje shkencore, se ato shërojnë reumatizmat, lëndimet dhe dhimbjet e kockave dhe tendinave.

Leshi i tyre përdoret në veshjet tradicionale në Tibet dhe Mongoli, si dekor dhe si trofe gjuetie. Duke qenë se mund të presë bagëtinë, mund të vritet edhe në konfliktin njerëzor-fatësinë e egër.

Fakte qesharake

· Leshi i Snow Leopard është shumë i trashë për ta mbrojtur nga i ftohti, leshi mund të jetë 5 deri në 12 cm i gjatë.

· Dhëmbët e tij të qenit janë afërsisht 29 mm të gjatë.

· Leopardët e borës kanë vrima të mëdha të hundës, për të lejuar një rritje të vëllimit të ajrit të thithur, një përshtatje me nivelet e ulëta të oksigjenit në lartësi të mëdha.

· Leopardët e borës kanë putra të mëdha për të shpërndarë më mirë peshën e trupit, gjë që ndihmon për të mos zhytur në dëborë. Putrat gjithashtu kanë lesh të dendur midis pjesëve të poshtme dhe jastëkëve, për të ulur humbjen e nxehtësisë.

· Leopardët e borës mund të ecin deri në 7 km çdo natë dhe deri në 10 individë banojnë në një sipërfaqe prej 100 km2.

· Mund të lëvizë në borë të thellë 85 cm (33 in), por preferon të përdorë shtigjet ekzistuese të bëra nga kafshë të tjera.

· Në Nepal, ata janë të mbrojtur ligjërisht që nga viti 1973, me dënime prej 5-15 vjet burg dhe një gjobë për gjuetinë pa leje dhe tregtimin e tyre.

· Ata mund të mbijetojnë në një dele të vetme blu të Himalajeve për dy javë më parë

Projekti Friend of the Earth i Fondacionit Botëror të Qëndrueshmërisë ( World Sustainability Foundation ) ofron mbështetje financiare për Snow Leopard Trust (SLT), e vetmja organizatë e dedikuar për ruajtjen e specieve të leopardit të borës në 5 vende kyçe në Azi. Habitati i tij përkon me një territor malor dhe shkëmbor, i papërshkueshëm nga studiuesit për të eksploruar dhe mbrojtur.

Duke mbledhur fonde dhe ndërgjegjësim, WSF po ndihmon gjithashtu SLT-në në mbështetjen e disa nismave të fokusuara në monitorimin e leopardëve të borës, zhvillimin e komunitetit lokal dhe trajnimin e njësisë kundër gjuetisë pa leje. Bashkëpunimi i WSF do të lejojë SLT të vendosë dy kurthe kamerash në malet mongole në mënyrë që të marrë më shumë informacione të sjelljes, ekologjisë dhe marrëdhënieve për popullsinë lokale, të përditësojë statistikat dhe të mësojë më shumë për këtë “mace fantazmë”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *