“Çdo muaj do të sillen 3 mijë emigrantë në Shqipëri”, çfarë shkruajnë mediat italiane për marrëveshjen me

Nga pranvera, Italia do t’i zbarkojë emigrantë në brigjet e saj Shqipërisë, në qendrat që do të ndërtohen në muajt në vijim. Ky është në thelb thelbi i memorandumit të mirëkuptimit të nënshkruar dje në Romë nga kryeministrja Meloni dhe ai shqiptar Edi Rama. Italia në thelb vendos të transferojë menaxhimin e emigrantëve, me qëllim të zbrazjes së më shpejt të pikës së nxehtë të Lampedusa dhe zonave ku vijnë valët migratore. Brenda qendrave, qeveria dëshiron të theksojë se juridiksioni italian do të respektohet.

Sipas përllogaritjeve të Palazzo Chigi, me kapacitet të plotë CPR-të në Shqipëri do të mund të regjistrojnë një fluks total vjetor prej të paktën 36 mijë personash, mesatarisht 3 mijë në muaj. E gjithë faza e identifikimit, verifikimit dhe aksesit të mundshëm në Itali – teorikisht – do të zhvillohet në territorin shqiptar. Pastaj, në varësi të rezultatit të pyetjeve, riatdhesimi duhet të nxitet nëse përgjigja është negative. Këtu ka një pikëpyetje të madhe, duke qenë se askush nuk është në gjendje të zgjidhë çështjen e riatdhesimit dhe nuk ka gjasa të ndryshojë diçka duke lëvizur fizikisht emigrantët në Shqipëri nga ky këndvështrim.

“Është një marrëveshje që forcon partneritetin strategjik mes Italisë dhe Shqipërisë dhe në thelb ka tre objektiva, të luftojë trafikimin e qenieve njerëzore, të parandalojë flukset e parregullta migratore dhe të mirëpresë në Evropë vetëm ata që kanë vërtet të drejtën e mbrojtjes ndërkombëtare”, i tha Meloni Messaggero. Më pas ajo sqaron se zonat që do të përdoren nga Italia në territorin shqiptar do të jenë porti i Shëngjinit dhe zona e Gjadërit. Këtu qeveria italiane do të ndërtojë me shpenzimet e saj dhe nën juridiksionin e saj dy struktura për të menaxhuar “hyrjen, pritjen e përkohshme, shqyrtimin e kërkesave për azil dhe riatdhesimin e mundshëm të emigrantëve”. Faza e parë e zbarkimit dhe identifikimit do të nisë në port, më pas në zonën e brendshme do të ketë një strukturë tjetër për procedurat e mëpasshme. Gjithçka do të ndodhë me bashkëpunimin e policisë shqiptare, e cila do të monitorojë zonën e jashtme të strukturave.

Meloni sqaron gjithashtu se ka vënë në dijeni Komisionin e BE-së për vendimin për të menaxhuar në këtë mënyrë kapitullin e emigracionit, edhe për shkak se Shqipëria nuk është (ende) pjesë e Bashkimit: “Besoj se mund të bëhet një model bashkëpunimi midis BE-së dhe jo vendeve të BE-së për menaxhimin e flukseve migratore. Juridiksioni brenda këtyre qendrave do të jetë tërësisht italian. Në qendra do të veprojnë personeli italian, forcat tona të policisë dhe komisionet tona të azilit. Pikërisht siç ndodh në qendrat e pranishme në territorin tonë kombëtar”, tha Meloni./Liberale.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *