A do të mundemi një ditë, të riprodhojmë dhe të lindim në hapësirë?

A do të jemi ne njerëzit në gjendje të riprodhojmë në hapësirë ​​një ditë ? Pyetja e rrezikshme u rinis nga një eksperiment nga agjencia hapësinore japoneze (Japan Aerospace Space Agency – JAXA) e kryer në vitin 2021 në ISS , dhe së fundmi u botua në revistën iScience .

Për herë të parë, në fakt, disa embrione miu u lanë të rriteshin për disa ditë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, ​​për të testuar efektet e mikrogravitetit në zhvillimin e tyre normal. Rezultatet ishin inkurajuese.

EMBRIONET NË HAPËSIRË. Teruhiko Wakayama, një biolog molekular në Universitetin e Yamanashi, Japoni, nxori disa embrione që përbëheshin nga vetëm dy qeliza nga minjtë femra së fundmi shtatzënë, i ngriu dhe i dërgoi në ISS në gusht 2021, në një anije kozmike SpaceX Dragon.

Embrionet ishin në kontejnerë të veçantë që lejuan ekuipazhin e ISS t’i shkrinte dhe t’i linte të zhvilloheshin për katër ditë – koha maksimale që embrionet e miut në këtë fazë mund të kalojnë jashtë mitrës. Astronautët më pas i spërkatën me kimikate ruajtëse dhe i dërguan përsëri në Tokë në një anije tjetër mallrash.

NUK KA ANOMALI. Pasi u gjetën embrionet, shkencëtarët japonezë u përpoqën të kuptonin nëse rrezatimi ose mikrograviteti e kishin penguar zhvillimin e tyre.

Për fat të mirë, nuk u zbulua asnjë dëmtim i ADN-së: në kohën e shkurtër të kaluar në bord, embrionet nuk duket se kanë grumbulluar rrezatim të mjaftueshëm për t’i dëmtuar ato.

Pavarësisht nga mikrograviteti, ata kanë arritur ende në fazën e blastocistit, ku fillojnë të diferencohen në dy grupet e qelizave që do të formojnë bazat e fetusit dhe placentës.

 Ky nuk është zbulim i vogël, sepse deri më tani mendohej se mikrograviteti i riprodhuar në ISS mund të pengonte këtë fazë të zhvillimit strukturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *