Prodhimi global i verës në nivelin më të ulët në 60 vitet e fundit, shkak moti ekstrem

Prodhimi global i verës ka rënë këtë vit në nivelin e tij më të ulët që nga viti 1961 pasi vreshtat u goditën nga ngjarjet ekstreme të motit, tha Organizata Ndërkombëtare e Hardhisë dhe Verës (OIV).

Prodhimi arriti në 244.1 milionë hektolitra, shtatë për qind më pak nga viti 2022, tha organi ndërqeveritar ndërsa prezantoi vlerësimet e tij të para.

“Edhe një herë, kushtet ekstreme klimatike – si ngrica e hershme, reshjet e dendura dhe thatësira – kanë ndikuar ndjeshëm në prodhimin e vreshtit botëror”, tha organizata, e cila ofron të dhëna për vendet prodhuese dhe konsumuese të rrushit dhe verës.

Një numër i prodhuesve të mëdhenj në hemisferën jugore patën rënie të konsiderueshme në prodhim. Australia, Argjentina, Kili, Afrika e Jugut dhe Brazili panë të gjitha rënie të prodhimit midis 10 dhe 30%.

Italia humbi titullin e prodhuesit kryesor botëror pasi prodhimi i saj ra me 12%, duke i lejuar Francës të rimarrë vendin e parë, prodhimi i së cilës mbeti i qëndrueshëm.

Spanja mbajti pozicionin e saj si prodhuesi i tretë më i madh i verës në botë, megjithëse prodhimi i saj ra me 14% dhe ishte 19% më pak nga mesatarja e saj pesëvjeçare.

Në një kontekst ku konsumi global është në rënie dhe stoqet janë të larta në shumë rajone të botës, prodhimi i ulët i pritur mund të sjellë ekuilibër në tregun botëror, tha OIV.

Ndërsa OIV flet për ngjarje ekstreme të motit që ndikojnë në prodhim, ata ende nuk e kanë lidhur përfundimisht atë me ndryshimin e klimës, tha Inaki Garcia de Cortazar-Atauri në institutin kombëtar francez të kërkimit agronomik INRAE.

Një specialist për ndikimin e ndryshimeve klimatike në bujqësi, tha se dëmi në Itali ishte për shkak të tokës së kultivuar që nuk mund të thithte ujin si dhe tokën natyrore.

Por “mund të vërehet se ngjarjet ekstreme të motit po bëhen gjithnjë e më të shpeshta,” tha ai, me valë të nxehtit ose periudha me shi që godasin disa rajone dhe shtojnë problemet ekzistuese si myku./Agjencia Franceze e Mediave- Liberale.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *