Moda e re indiane, një rrëfim mes traditës dhe kulturës

Moda bashkëkohore indiane është në rrugën e tradicionalizmit, androgjinisë dhe një bashkim i shumë kulturave dhe tekstileve që formësojnë vendin. Vlen të përmendet këtu Verilindja e Madhe, e cila ka qenë gjithmonë e njohur për ndjeshmëritë e saj elegante të ndikuara si nga vendasit ashtu edhe nga ndikimi ndërkombëtar.

Kur stilistja shumëngjyrëshe dhe ehareshme e modës Anupamaa Dayal vizitoi Nagalandin, ajo u bë e vetëdijshme për sekretet e ruajtura mirë të rajonit dhe u kënaq në një vallëzim të lumtur me prijësin e fisit Yimchungrü nën rrahjet e daulles së drurëve Të zonës. Menjëherë pas kësaj vizite ajo lajmeroi Koleksionin e saj të ri, ‘Fight & Feast’, që përfundimisht do të ekspozohej në Javën e Modës në Amazon India. I tillë ishte frymëzimi që modeli me kuadrate e shallit të prijësit Yimchungru u riimagjinua si një sari gjashtë jardësh!

Të shtatë shtetet indiane janë të mbushura me mençuri të lashtë, të pasur me pasuri natyrore dhe historike dhe tradita të ndryshme kulturore për të krijuar një plotësi idesh për industrinë e modës dhe stilit të jetesës. Vitet e fundit kanë dëshmuar gjithashtu një rritje të vazhdueshme të stilistëve të rinj dinamikë, të cilët po përhapin fjalorin estetik të shteteve të tyre në botë.

Një smorgasbord ngjyrash dhe teknikash delikate takohen për të pasqyruar shkëlqimin sartorial. Një vështrim i vetëm në këto vepra spektakolare mund të japë një mori rrëfimesh që përcaktojnë jetën e rajonit – se si çdo fis Naga ka një pëlhurë përcaktuese, një spektër unik ngjyrash, një motiv të veçantë dhe një perde të veçantë. Shtojini kësaj spërkatjet e historive të kafshëve të egra, aksesorët e guximshëm prej metali dhe guri dhe rastet që e bëjnë shpërthimin tradicional të gjallë në gjithë lavdinë e tyre – verilindja është një festë e njerëzimit në veshjet e saj.

“Mënyra e ngjyrosjes në Nagaland është një pjesë thelbësore e prodhimit të tekstilit atje. Ata përdorin ngjyra si blu e errët, e kuqe dhe e verdhë, dhe i përmbahen ngjyrave natyrale. Modelet janë zakonisht lineare dhe mjaft gjeometrike. Veshja mund të ndryshojë nga thjesht marrja e pëlhurës si shall deri te veshja e saj si fund ose shndërrimi i saj në një veshje të plotë,” shtjellon Dayal.

Në Arunachal Pradesh, është thurja e ndërlikuar e praktikuar nga gratë që jo vetëm që mundëson jetesën dhe ruajtjen e identitetit fisnor, por gjithashtu prodhon vepra të pashembullta të artit të veshur. Yana Ngoba është një stiliste nga shteti Indian që e lidh këtë traditë me tendencat më të fundit, duke çuar në një përzierje argëtuese të ngjyrave dhe artizanatit. “Unë kam punuar gjithmonë me endësit fshatare dhe kam krijuar veshje duke përdorur thurjet tradicionale në të cilat ata janë të aftë. Me modele të shkëlqyera dhe murale, kreativiteti dhe ekspertiza e tyre janë vërtet të pakrahasueshme,” thotë ajo.

Jenjum Gadi, Sanjukta Du a, Daniel Syiem, Nixon Bui, Bambi Kevichusa dhe Atsu Sekhose janë disa emra të tjerë për t’u marrë parasysh. Puna e Gadi-t, për shembull, përkufizohet nga minimalizmi i mprehtë në silue, edhe kur ai bazohet në gjallërinë fisnore dhe kujtimet personale të shikimit të nënës së tij duke endur inatin e saj duke përdorur vegjën tradicionale të ijëve në fshatin Tirbin në Arunachal Pradesh. “Mjeshtëria dhe kreativiteti i kërkuar për të krijuar modele të çuditshme me gjilpëra, që paraqesin florën dhe faunën, nuk mund të përsëriten kurrë nga makinat,” vëren ai.
Mëndafshi i Assam shfaqet bujarisht në dizajnin modern të zbehtë të industrisë së modës.

Ndërsa mëndafshi Assam është një objekt arti për çdo koleksionist saree, stilistë të tillë si Dhiraj Deka dhe Meghna Rai Medhi po e ripërshtatin tezgjahun me stile të reja eksperimentale. Deka, i cili i përket qytetit të vogël Tihu në Assam, përdor tezgjahun asamez në të gjitha krijimet e tij. Ndërsa stilisti ka udhëtuar në ambientet e brendshme të shtetit për të kryer kërkime mbi varietetet e shumta të mëndafshit, atij i pëlqen të punojë me muga, tjerrje dhe pat në veçanti.


Medhi, nga ana tjetër, beson në endjet dhe fijet ekzotike që mund të ndërthuren në veshje të bukura që mishërojnë frymën e shkëlqyer verilindore.
“Ndërsa çadorët e ndërlikuar mekhla të thurura me dorë përshkruajnë jetën e egër në Parkun Kombëtar Kaziranga, veshjet e tjera përfshijnë motivin tradicional të jaapi-t (lule dielli), me modele dhe inovacione të modës. Sfida ime është të ruaj hijeshinë e thjeshtësisë që përcakton verilindjen, “shpjegon ajo ndërsa bashkëpunon me zejtare dhe gra vendase që janë të aftë brez pas brezi në tjerrje, muga dhe tezgjah Bodo, duke ruajtur kështu aftësitë e qëndrueshme dhe të përjetshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *