Komisioni Evropian rekomandon hapjen e negociatave të pranimit me Ukrainën dhe Moldavinë

Presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, njoftoi sot se komisioni rekomandon që Këshilli të hapë negociatat e pranimit me Ukrainën dhe Moldavinë.

Komisioni rekomandon gjithashtu hapjen e negociatave të pranimit në BE me Bosnje Hercegovinën “pasi të arrihet shkalla e nevojshme e pajtueshmërisë me kriteret e anëtarësimit”, tha ajo.

Dhe komisioni rekomandon që këshilli t’i japë Gjeorgjisë statusin e një vendi kandidat, duke kujtuar se janë bërë disa reforma, raporton “The Guardian”.

Ukraina vazhdon të përballet me vështirësi dhe tragjedi të jashtëzakonshme të provokuara nga lufta e agresionit të Rusisë, dhe megjithatë ukrainasit po e reformojnë thellësisht vendin e tyre, edhe pse po bëjnë një luftë që është ekzistenciale për ta.

Von der Leyen tha se Ukraina ka përfunduar “më shumë se 90% të hapave të nevojshëm të përshkruar nga komisioni vitin e kaluar”, duke vënë në dukje reformat në drejtësi dhe përpjekjet kundër korrupsionit.

Reformat e mbetura janë tashmë në rrugën e tyre, kjo është mirë dhe komisioni i vlerëson këto përpjekje. Dhe mbi këtë bazë ne kemi rekomanduar sot që këshilli të hapë negociatat e anëtarësimit.

Komisioni, vuri në dukje ajo, ka rekomanduar gjithashtu që këshilli të miratojë një kornizë negociuese pasi Ukraina të ketë kryer reformat e saj./Liberale.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *