Franca bëhet vendi i parë që e përfshin të drejtën e abortit në Kushtetutë

Sot, Franca do të bëhet vendi i parë që do të përfshijë në Kushtetutën e saj ndërprerjen vullnetare të shtatzënisë, ndryshe nga shumë vende ku kjo e drejtë është e kufizuar.

Përfaqësuesit e të dy dhomave të Parlamentit francez – Senatit dhe Asamblesë Kombëtare – do të mblidhen në një ceremoni në Pallatin e Versajës, ku duhet të miratojnë amendamentin e Kushtetutës të propozuar nga qeveria.

Katër ditë para 8 Marsit, Ditës Ndërkombëtare të të Drejtave të Gruas, kjo reformë do të prezantojë fjalinë “Ligji përcakton kushtet në të cilat realizohet liria e garantuar e grave për të ndërprerë vullnetarisht shtatzëninë” në nenin 34 të Kushtetutës.

“Kur të drejtat e grave janë nën sulm në mbarë botën, Franca ngrihet në këmbë dhe e vendos veten në ballë të përparimit”, tha së fundmi kryeministri Gabriel Attal.

“Do të jetë dispozita e parë kushtetuese kaq e qartë për këtë temë, jo vetëm në Evropë, por në botë”, tha Lee Hoctor, një ekspert në Qendrën për të Drejtat Riprodhuese, një organizatë amerikane që mbron të drejtat e abortit.

Sipas sondazheve, përfshirja e të drejtës së abortit në Kushtetutë mbështetet nga më shumë se 80 për qind e popullsisë franceze.

Kundërshtarët e abortit kanë paralajmëruar një tubim para Pallatit të Versajës gjatë ditës, ndërsa mbështetësit e ndërprerjes së shtatzënisë do të mblidhen në sheshin Trocadero. Ky tubim në Paris u nxit nga autoritetet e qytetit dhe organizatat për të drejtat e grave.

Aborti u legalizua në Francë në vitin 1975, katër vjet pas një apeli në të cilin 343 gra, duke përfshirë aktoret e famshme Jeanne Moreau, Catherine Deneuve dhe shkrimtarët Simone de Beauvoir, Marguerite Duras dhe Françoise Sagan, pranuan se kishin bërë një abort.

/a.r

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *