Origjina e çokollatës daton në qytetërimet e lashta mezoamerikane.
Kokrrat e kakaos dikur përdoreshin si një formë monedhe.
Fjala “çokollatë” vjen nga fjala aztec “xocoatl”.
Bari i parë i çokollatës u krijua në 1847.
Çokollata ka një pikë shkrirjeje pak nën
temperaturën e trupit të njeriut.
Ekzistojnë tre lloje kryesore të kokrrave të kakaos: Criollo, Forastero dhe Trinitario.
Zvicra ka konsumin më të lartë të çokollatës për frymë.
Çokollata më e madhe në botë peshonte mbi 12,000 paund.
Era e çokollatës mund të ndihmojë në relaksimin dhe uljen e stresit.
Çokollata fillimisht u konsumua si pije.
Shpikja e biskotave me çokollatë ishte një aksident.
Çokollata e zezë ka përfitime shëndetësore.
Çokollata mund të jetë e dëmshme për qentë dhe macet.
Industria e çokollatës vlen mbi 100 miliardë paund.
Çokollata e bardhë nuk është teknikisht çokollatë.