Qoftë të prerë në katër pjesë, të saposhtrydhur në lëng ose të prerë për një sallatë, portokallet janë një frut kaq i gjithanshëm dhe i shijshëm për t’u shijuar gjatë gjithë vitit. Përveçse janë të pasura me fibra, kalium, portokallet njihen si një burim i shijshëm i vitaminës C.
Për të diskutuar edhe më shumë përfitimet e këtij fruti, ne deshëm të ndajmë me ju 10 fakte argëtuese që ndoshta nuk i keni ditur për portokallin.
Pemët e portokallit u rritën për herë të parë në Kinë
Në mënyrë që të merrni të njëjtën sasi fibrash si nga një portokall mesatar, do t’ju duhet të hani 7 filxhanë Cornflakes.
Kryeqyteti i prodhimit të portokallit në botë është Brazili
Disa lloje portokalli do të mbeten të gjelbra edhe pas pjekjes.
Lëkura e portokallit mund të ripërdoret për të hequr yndyrat, njollat e vajit dhe çajin e portokallit.
Portokallet janë rreth 10 mijë herë më acid se pH e gjakut tonë. Më pak se lëngu i limonit dhe më shumë se lëngu i domates
Për sa i përket historisë së ngjyrave, vetëm kohët e fundit ngjyra portokalli mori emrin e vet. Çuditërisht, fruti erdhi i pari, me origjinë nga Kina, dhe fjala angleze “portokalli” për të përshkruar ngjyrën, e ndjekur më pas.
Tani ka mbi 600 lloje portokalli në mbarë botën
Portokallet e kanë origjinën rreth vitit 4000
para Krishtit në Azinë Juglindore, dhe më pas u përhapën në Indi
Lulet e një portokalli janë me ngjyrë të bardhë dhe kanë një aromë të mrekullueshme