08/02/2023

Një infeksion seksualisht i transmetueshëm “ngrënës i mishit” po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një mjeku.

SST-ja, e njohur si Donovanosis, po bëhet gjithnjë e më e zakonshme. Edhe pse ajo ende mbetet jashtëzkonisht e rrallë. Kufizimet e vendosura nga pandemia e koronavirusit shkuan në një farë mënyre në uljen e numrave.

Në vitin 2020 janë raportuar vetëm 18 raste. Megjithatë, numri i rasteve në vitet e kaluara ishte në rritje.

Të dhënat nga Shëndeti Publik në Angli tregojnë se ka pasur 30 raste të raportuara të Donovanosis në MB në 2019.

Ishin 19 në 2016, 26 në 2017 dhe 21 në 2018. Londra kishte shkallën më të lartë të infeksionit gjatë pesë viteve të fundit, me 42.

Kjo u pasua nga veriperëndimi i Anglisë, ku kishte 21 raste.

‘Klebsiella granulomati’ është një bakter që shkakton ulçera rreth zonës gjenitale që mund të rrjedh gjak. Mund të përhapet nëse nuk trajtohet nga antibiotikët që i nevojiten, sipas Daily Star.

Cilat janë simptomat?

Dr Shree Datta nga MyHealthCare Clinic ndau informacione rreth infeksionit seksualisht të transmetueshëm.

Dr Datta shpjegoi: Shenjat e hershme janë gunga rreth organeve gjenitale ose anusit që rriten në madhësi dhe marrin një pamje të kuqe të trashë.

Këto mund të zhvillohen në ulçera që, pa trajtim, mund të infektohen, gjë që mund të rezultojë në dhimbje dhe një erë të pakëndshme. Ka më shumë gjasa të prekë meshkujt.

Simptomat e këtij makthi të veçantë bakterial zakonisht shfaqen nga një deri në 12 javë pas kapjes së infeksionit.

ËebMD tha: Shenja e parë është një nyjë, plagë ose lezion i hapur në zonën gjenitale. Por ka e edhdisa shkaqe të tjera që mund të shkaktojnë plagë si kjo. Kjo është arsyeja pse e vetmja mënyrë për të ditur me siguri nëse keni donovanozë është të konsultoheni mjekun tuaj.

Mjekët do të bëjnë një ekzaminim të plotë fizik. Nëse dyshojnë për donovanozë, ata do të marrin mostra nga ulçera për të testuar për bakteret që e shkakton atë. Ata gjithashtu mund të marrin një mostër gjaku për të testuar dhe përjashtuar IST të tjera të mundshme.

Si ta parandalojmë marrjen e këtij infeksioni?

Shumica e njerëzve e kapin atë përmes kontaktit seksual, por ka raste të rralla të kontaktit joseksual që shkakton infeksion.

Seksi i sigurt është përgjigja. Përdorimi i kontracepsionit është gjithmonë i rëndësishëm.

Nëse ndonjëherë ndiheni të hezituar për të përdorur prezervativin, ndoshta do të ishte e dobishme të mbani mend shprehjen “baktere mishngrënëse në organet tuaja gjenitale”.