• 31/03/2023

Zbulohen letrat e censuruara të Maria Antoinetës

 Zbulohen letrat e censuruara të Maria Antoinetës

Përmbajtja e redaktuar e letrave midis Maria Antoinetës dhe të dashurit të saj të përfolur, kontit Hans Axel von Fersen, është zbuluar duke përdorur skanime me rreze X. Letrat e shkëmbyera nga Mbretëresha franceze dhe konti suedez Axel von Fersen, gjatë Revolucionit Francez, u analizuan nga një ekip shkencëtarësh në Francë. Letrat, të dërguara nga Qershori 1791 deri në Gusht 1792, mbahen në arkivat kombëtare franceze.

Ekspertët ishin në gjendje të bënin fillimisht dallimin midis bojërave të përdorura për redaktimin dhe atyre të përdorura për të shkruar tekstin fillestar. Në këtë mënyrë, duke përdorur teknika dhe bojëra të ndryshme, Mbretëresha dhe konti ishin në gjendje të hartonin tekste të fshehura, duke përdorur fjalë si “i dashur”, “adhuroj” dhe “çmendurisht”, çka nënkupton marrëdhënien e ngushtë midis tyre.

Për më tepër, ekipi përmes metodave që përdori për të zbardhur letrat, arriti në përfundimin se ishte konti vetë ai që redaktoi pjesë të letrave, duke censuruar përmbajtjen e tyre. Gjithashtu, studimi zbuloi edhe se konti von Fersen ndihmoi në organizimin e një përpjekje të dështuar për të kontrabanduar familjen mbretërore jashtë Francës.

Të ngjashme