Si donin ta prishnin HEC-in e Fierzës pas ‘90, se ishte bërë në kohën e Enver Hoxhës!

 Si donin ta prishnin HEC-in e Fierzës pas ‘90, se ishte bërë në kohën e Enver Hoxhës!

Kryetari i Komitetit të Digave, Arjan Jovani ishte i ftuar në emisionin “Shqip” nga Rudina Xhunga në DritareTv për të folur për digat në vendin tonë.

Jovani foli për digën e Fierzës, që është diga më e madhe në vendin tonë.

Ai tregoi se si para disa vitesh u bënë përpjekje për të prishur disa pjesë të digës së Fierzës, por që fatmirësisht nuk u arrit.

KUSH DUHET TA DREJTOJË PARTINË DEMOKRATIKE?

View Results

Loading ... Loading ...

“Më duhet të përmend rastin e Digës së Fierzës. Për ndërtimin e digës së Fierzës ka pasur një debat mes specialistëve kinezë dhe shqiptarë, për dy arsye teknike, të një masivi rrëshqitës. Tragjedia në Itali ka ndodhur në 1963, ndërsa Fierza u ndërtua në 1979. Prandaj në vëmendjen e të gjithë këtyre ndërtuesve ishte problematika e Vajontit. Petrit Radovicka ka qenë profesori që ka mbetur në histori si njeriu që dha idetë me një ekip të gjithë, së bashku me Institutin e Digave të drejtuar nga Egon Gjadri, laboratorin e hidraulikës dhe Institutin e Gjeodezisë. Digat e hidroenergjisë kanë tunele të barabarta me rrugët që ne kemi sot. Në Fierzë ishin rreth 12 mijë persona, por ata mbetën të padëgjuar. Po e them këtu sot se, ka pasur mendime për të prishur pjesë nga diga e Fierzës, por duhet të themi se janë mbrojtur me përgjegjësi nga punonjësit dhe drejtuesit e KESH-it në atë kohë. Ato ishin me rëndësi thelbësore për vendin tonë, por duhet shumë kohë për të treguar të gjitha iniciativat për të prishur digat.”, u shpreh Jovani.

Të ngjashme