• 10/06/2023

Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë, në Panairin e Ditëve të Bujqësisë Shqiptare

 Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë, në Panairin e Ditëve të Bujqësisë Shqiptare

Agro-ushqimore është një nga sektorët themelorë të vendeve të Ballkanit, veçanërisht në Shqipëri. Me mbi 40% të sipërfaqes së saj të dedikuar për bujqësi, Shqipëria gjeneron afërsisht 23% të PBB-së së vendit dhe ofron mundësi punësimi për rreth 43% të totalit të punësuar. Si rezultat, është thelbësore të jesh pjesë e “Marrëveshjes së Gjelbër” evropiane, e cila propozon një strategji të re rritjeje me një fokus në rritje në sfidat mjedisore dhe sociale.

Për këtë, panairi Ditët e Bujqësisë 2023, i cili do të mbahet nga data 27 deri më 29 prill në Lushnjë në zemër të bujqësisë shqiptare, do të presë gjithashtu konferenca, seminare dhe tryeza të rrumbullakëta lidhur me temën e bujqësisë dhe qëndrueshmërisë.

Më 27 prill, pas ceremonisë së hapjes me Frida Krifca, Ministre e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, do të mbahet konferenca me titull “Axhenda e Qëndrueshmërisë për Bujqësinë dhe Ushqimin”.

Themeluesi dhe Drejtori i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë (WSO), Paolo Bray, do të ndërhyjë si folës me fjalimin e tij në orën 14:00 mbi “Rëndësia e bujqësisë, peshkimit dhe turizmit të qëndrueshëm si mënyra e vetme për të arritur objektivat e FAO-s dhe mbrojtjen e konsumatorëve”.

Organizata Botërore e Qëndrueshmërisë u themelua për të promovuar qëndrueshmërinë si një zgjidhje për ruajtjen e burimeve të planetit, rivendosjen e habitateve kritike dhe mbrojtjen e specieve të rrezikuara. Organizata Ndërkombëtare, selia e së cilës ndodhet në Milano, Itali, është përgjegjëse për programet e certifikimit të qëndrueshmërisë Miku i Detit dhe Miku i Tokës. Ajo bashkëpunon me sektorin ekonomik global për të zgjeruar qëndrueshmërinë, siç tregohet nga Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara.
Fjalimi i konferencës i besuar një organizate italiane si WSO, ripohon rëndësinë e partneritetit midis Italisë dhe Shqipërisë, të ratifikuar së fundmi edhe në Memorandumin e Mirëkuptimit të datës 27 Mars 2023 të nënshkruar nga Ministrja Shqiptare e Bujqësisë Frida Krifca dhe, Sovraniteti Ushqimor dhe Pyjet Italiane Francesco Lollobrigida.

Kultivimi i ullirit dhe peshkimi janë ndër sektorët e kontaktit më të madh midis dy vendeve, të cilat tashmë kanë parë zhvillimin e bashkëpunimeve të shumta, duke përfshirë edhe qëndrueshmërinë.

WSO do të jetë gjithashtu e pranishme me një stendë (n°24) kushtuar të dy programeve me qëllim të mirëseardhjes dhe inkurajimit të partneriteteve të reja në një perspektivë të zhvillimit ekonomik global, i cili është gjithnjë e më thelbësor në lidhje me aspektet që lidhen me qëndrueshmërinë sociale dhe mjedisore.

Të ngjashme