27/01/2023

Luksembugu është shteti i parë evropian që do lejojë kultivimin e kanabisit në shtëpi, por jo pirjen e tij në publik. Të rriturit o të lejohen të rrisin deri në katër bimë kanabisi në shtëpitë ose kopshtet e tyre sipas ligjeve që do ta bëjnë atë vendin e parë në Evropë që legalizon prodhimin dhe konsumimin e drogës.

Njoftimi i të premtes nga qeveria e Luksemburgut u tha se do të sjellë ndryshime thelbësore në qasjen e vendit ndaj përdorimit dhe kultivimit rekreativ të kanabisit në dritën e dështimit të ndalimit për të penguar përdorimin.

Sipas legjislacionit, njerëzit e moshës 18 vjeç e lart do të jenë në gjendje të kultivojnë ligjërisht deri në katër bimë kanabisi për familje për përdorim personal.

Tregtia me farëra gjithashtu do të lejohet pa asnjë kufizim në sasinë ose nivelet e Tetrahydrocannabinol (THC), përbërësi kryesor psikoaktiv.

Një ndalim ligjor i konsumit dhe transportit të kanabisit ose produkteve të kanabisit në publik do të mbahet dhe tregtimi i kanabisit ose produkteve të kanabisit, përveç farave, pa pagesë ose në këmbim të pagesës, mbetet i ndaluar.

Megjithatë, sipas një zbutjeje të ligjit, konsumimi dhe transportimi i një sasie deri në 3 gram nuk do të konsiderohet më vepër penale, por e klasifikuar si kundërvajtje.

Gjobat do të reduktohen deri në 25 euro për posedim nën 3 gram, nga 251 euro në 2500 euro sot. “Mbi tre gram, asgjë nuk ndryshon, ju do të konsideroheni një tregtar,” tha Tamson. “Asgjë nuk ndryshon për shoferët e makinave: ka ende zero tolerancë.”

Burimet qeveritare thanë se legjislacioni u nxit nga dëshira për të liberalizuar konsumin dhe kultivimin “brenda katër mureve të dikujt”.