• 27/03/2023

Një avokado në ditë zvogëlon yndyrën në barkut, problem që po shqetëson të gjithë

 Një avokado në ditë zvogëlon yndyrën në barkut, problem që po shqetëson të gjithë

Yndyra e tepërt në zonën e barkut është veçanërisht e dëmshme. Yndyra e barkut ose dhjami i barkut, dihet se rrit rrezikun e sëmundjeve të caktuara, përfshirë diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Ekzistojnë dy lloje të yndyrës në bark: yndyra nënlëkurore (yndyra që grumbullohet nën lëkurë) dhe dhjami visceral (yndyra që grumbullohet më thellë në bark dhe rrethon organet e brendshme).

Yndyra e barkut është kryesisht viscerale dhe ata me një përqindje më të lartë të këtij lloji yndyre kanë tendencë të jenë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit. Tani, pyetja është: Çfarë mund të bëni për të zvogëluar yndyrën viscerale të barkut me yndyrë për të synuar dhe për të arritur një profil më të shëndetshëm? Ngrënia e një avokado në ditë mund të ndihmojë, sipas një studimi të ri.

Studimi nga studiuesit nga Universiteti i Illinois Urbana-Champaign dhe bashkëpunëtorët zbuloi se gratë që konsumuan një avokado në ditë si pjesë e vaktit të tyre përjetuan një reduktim të yndyrës viscerale të barkut si dhe një reduktim të raportit të yndyrës viscerale ndaj yndyrës nënlëkurore, duke treguar një rishpërndarje të yndyrës larg organeve. Sidoqoftë, konsumi ditor i avokados nuk ndryshoi shpërndarjen e yndyrës tek meshkujt.

I udhëhequr nga Naiman Khan, një profesor i kineziologjisë dhe shëndetit në komunitet në Illinois, studimi u botua në Journal of Nutrition.

Përfitimet e konsumit të përditshëm të avokados

Si pjesë e gjykimit të kontrolluar të rastit, 105 të rriturve mbipeshë dhe obezë iu dha një vakt në ditë për 12 javë. Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe. Ndërsa një grupi iu dha ushqim që përfshinte një avokado të freskët, vakti i grupit tjetër kishte përbërës pothuajse identikë dhe kalori të ngjashme, por nuk përmbante avokado. Yndyra e barkut e pjesëmarrësve dhe toleranca e tyre ndaj glukozës, një masë e metabolizmit dhe një shenjë e diabetit, u matën në fillim dhe në fund të 12 javëve.

Pjesëmarrëset femra që konsuamuan avokado si pjesë e vaktit të tyre të përditshëm kishin një reduktim të yndyrës më të thellë viscerale të barkut. Sidoqoftë, shpërndarja e yndyrës në pjesëmarrësit meshkuj nuk ndryshoi. Studiuesit gjithashtu nuk gjetën përmirësime në tolerancën e glukozës si tek gratë ashtu edhe tek burrat.

Ajo që studiuesit mësuan nga këto rezultate është se një model dietik që përfshin një avokado çdo ditë ndikoi në mënyrën se si individët ruajnë yndyrën e trupit në mënyrë të dobishme për shëndetin e tyre, por përfitimet ishin kryesisht tek femrat.

“Është e rëndësishme të demonstrohet se ndërhyrjet dietike mund të modulojnë shpërndarjen e yndyrës. Të mësosh se përfitimet ishin të dukshme vetëm tek femrat na tregon pak për potencialin për seks që luan një rol në përgjigjet e ndërhyrjes dietike,” tha Khan, siç citohet nga Science Daily.

Studiuesit shpresojnë të kryejnë një studim vijues për të kuptuar ndikimin e plotë të avokados në yndyrën dhe shëndetin e trupit. Universiteti i Illinois bashkëpunoi me studiuesit në Universitetin e Floridës dhe Universitetin Lindor të Illinois në këtë studim.

Të ngjashme