20/03/2023

Ka qindra kultura dhe tradita në botë, të cilat formësohen sipas gjeografisë së tyre.

Por cilat janë disa traditat më interesante në botë?

Tradita e Polterabendit në Gjermani

Edhe pse e përkthyer në turqisht si “Bachelorette”, tradita e Polterabendit është krejt ndryshe. Sipas traditës, familjarët e çiftit që kanë vendosur të martohen, i thyejnë të gjitha pjatat pasi mblidhen dhe hanë para dasmës dhe i kërkohet çiftit t’i mbledhë. Qëllimi i kësaj tradite interesante është t’u tregojë të martuarve të ardhshëm se mund t’i kapërcejnë të gjitha vështirësitë duke bashkuar duart.

“Pishinat e birrës” në Çeki

Çekët në përgjithësi mendojnë se birra është e mirë për trupin dhe e shëndetshme për shpirtin. Kjo është arsyeja pse ka ‘pishina birre’ dhe të bësh dush apo të argëtohesh në këto pishina është bërë traditë te çekët.

Në Kinë nuset qajnë 1 muaj para dasmës

Është shumë e zakonshme që nuset të qajnë një muaj para dasmës në Kinë. Kjo traditë përdoret si një tregues i përkushtimit të nuses ndaj shtëpisë së familjes së saj.

Zakoni “Harakiri” në Japoni

Zakoni “Harakiri” në Japoni do të thotë që japonezët, të cilët nuk pranojnë humbjen, preferojnë të vdesin sesa të pësojnë disfatë. Është e zakonshme sot në vend të vrasësh veten për të mbrojtur nderin për të mos u mundur.

60-100 kilogramë për t’u martuar në Mauritani

Si grua, duhet të jesh nga 60 deri në 100 kilogramë për t’u martuar në Mauritani.

Rruajtja e kokës në budizëm

Gjëja e parë që të vjen në mendje kur flasim për budizmin janë rrobat portokalli dhe flokët e rruar. Në budizëm, arsyeja pse flokët janë të rruara plotësisht do të thotë të heqësh qafe dëshirat e kësaj bote.

Tradita e “Siestas” në Spanjë

Në “Siesta”, një nga traditat më interesante të spanjollëve, është e lirë të bëni një sy gjumë pasdite. Askush nuk punon gjatë kësaj periudhe.

Moshat e përcaktuara për t’u martuar në Korenë e Veriut

Koreja e Veriut është e famshme për një kulturë të mbyllur. Një traditë e njohur është se në Korenë e Veriut, mosha e martesës për gratë është 26 – 28 vjeç, dhe për burrat 30 – 33. Sipas kësaj tradite, gratë ose burrat nuk mund të martohen më parë, dhe është gjithashtu një ligj ligjërisht i vlefshëm. Ata janë të detyruar që fillimisht të kryejnë detyrat e tyre ndaj shtetit dhe më pas të martohen.