“Nga ARMO, te Gërdeci”, Kokalari i shkruan Kim: Jam gati të dëshmoj për praktikat më korruptive të Berishës

 “Nga ARMO, te Gërdeci”, Kokalari i shkruan Kim: Jam gati të dëshmoj për praktikat më korruptive të Berishës

Ambasadorja Kim,

Shpresoj se gjithçka shkon mirë me ju në Tiranë.

Unë u trishtova kur mësova për vdekjen e sekretarit Colin Powell, por vdekja e tij më shtyu të kujtoja letrën e bashkangjitur që i ishte dërguar nga shqiptaro-amerikanët në janar 2003. Letra protestonte për mbështetjen që Ambasada Amerikane i dha Nick Gage, një greko-amerikan i njohur për punën kundër interesave shqiptare. Unë u kam dërguar një kopje të kësaj letre Ambasadorëve të Shteteve të Bashkuara në Shqipëri në mënyrë që ata të jenë të vetëdijshëm për ndjenjat shqiptare ndaj ngatërrestarëve grekë, të cilët j

KUSH DUHET TA DREJTOJË PARTINË DEMOKRATIKE?

View Results

Loading ... Loading ...

anë përpjekur të shtrembërojnë realitetin me provokimet e tyre të gabuara. Këto ndjenja mbeten të njëjta edhe tani si atëherë, kështu që unë po e ndaj përsëri këtë letër me ju duke pasur parasysh stuhinë e fundit të aktivitetit diplomatik SHBA-Greqi, duke përfshirë: letrën e Sekretarit Blinken të 12 tetorit drejtuar Kryeministrit Mitsotakis; Vizita e fundit e kongresmenit Bilirakis në Greqi dhe zgjedhja e Presidentit Biden për Ambasador të SHBA në Greqi është George Tsunis, Zëvendës Kryetar i Këshillit të Lidershipit Heleno -Amerikan, një organizatë që promovon mitet për pakicën greke të Shqipërisë dhe që e mban këtë “çështje” si një një pengesë për rrugëtimin e Shqipërisë drejt BE (https://www.hellenicleaders.com/the-western-balkans). Sa për dijeni, unë isha një nga disa shqiptaro -amerikanë që ndihmova në hartimin e kësaj korrespondence dhe organizimin e mbështetjes së organizatave shqiptaro -amerikane. Si rezultat i letrës sonë drejtuar Sekretarit Powell, James Jeffrey, i cili ishte Ambasadori i SHBA në Shqipëri në atë kohë, iu kërkua nga Departamenti i Shtetit të takohej me ne në Nju Jork. Një grup udhëheqësish të komunitetit shqiptaro -amerikan u takuan më pas me ambasadorin Jeffrey në Bruno, një restorant në pronësi shqiptare në Manhattan (vendi ku unë gjithashtu organizova një seri takimesh në 1998 për të diskutuar konfliktin e Kosovës me Richard Holbrooke dhe anëtarët kryesorë të komunitetit shqiptaro -amerikan ). Në atë takim ne i shpjeguam ambasadorit Jeffrey në terma të qartë se çfarë mendonim për Nick Gage dhe provokatorët e tjerë grekë. Ne gjithashtu kërkuam me forcë që Departamenti i Shtetit dhe Ambasada e Tiranës të përmbahen nga trajtimi i veçantë i këtyre provokatorëve dhe axhendës së tyre të pajustifikuar dhe destabilizuese për Shqipërinë.

Të kalojmë tani tek një çështje tjetër. Unë kam ndjekur punën tuaj për forcimin e sistemit të drejtësisë në Shqipëri dhe ju përgëzoj për përpjekjet tuaja. Përgëzoj gjithashtu sanksionimin e familjes Berisha nga Departamenti i Shtetit; megjithatë, siç e kam deklaruar publikisht, Departamenti i Shtetit duhet të nxjerrë provat pas sanksioneve nëse ata kanë dhëmbë. Ndryshe, Sali Berisha dhe simpatizantët e tij do të vazhdojnë të mohojnë vlefshmërinë e sanksioneve me pretendime se ato janë të bazuara në trillime dhe të orkestruara nga George Soros. Nëse Departamenti i Shtetit është vërtet i sinqertë në lidhje me reformimin e sistemit të drejtësisë në Shqipëri dhe luftën kundër korrupsionit, mënyra më e mirë për të filluar është të jepni një shembull duke ndihmuar me ndjekjen agresive të atyre që janë në krye të piramidës dhe më pas të shkoni poshtë. Do të isha i lumtur të ndihmoja në çdo mënyrë të mundshme duke përfshirë udhëtimin në Shqipëri për të dhënë dëshmi për Armo, Albpetrol, Gerdec dhe AEY – shembuj të atyre që besoj se ishin praktika korruptive në nivelet më të larta të qeverisë Berisha.

Mendova se bashkëngjitjet mund të jenë me interes, të cilat përfshijnë një mbishkrim libri nga Richard Holbrooke në lidhje me takimet tona në Bruno dhe fotografi të vizitës sime në atdheun tuaj. Ky jam unë me gjeneralin Park Tae-joon, një udhëheqës ushtarak korean, themelues i Posco dhe një ish kryeministër i Koresë së Jugut. FYI-dhëndri i Generalit Park është gjithashtu një alum Penn. https://www.nytimes.com/2011/12/14/business/park-tae-joon-dies-at-84-founded-steel-giant-posco.html

Të fala,

Gary Kokalari

Shqiptarët për një Shqipëri Demokratike

www.adausa.org

 

******

Letra dërguar Sekretarit Colin Powell nga Koalicioni i Organizatave Shqiptaro- Amerikane

Koalicioni i Organizatave Shqiptaro-Amerikane

C/O 2021 L Street, N.W., Suite 402, Washington, DC 20036

Uashington, 10 Janar, 2003 : Me nismën e Këshillit Kombëtar Shqiptaro Amerikan (KKSHA/NAAC) dhe Fondacionit të Trashëgimisë Shqiptare (FTSH), shumica dërrmuese e organizatave të komunitetit shqiptaro-amerikan kontribuan, nënshkruan dhe i dërguan letrën e mëposhtme Sekretarit të Shtetit Colin Powell, Këshilltares së Presidentit Amerikan për Sigurimin Kombëtar, znj. Condoleeza Rice, Kryetarit të Komitetit mbi Marrëdhëniet me Jashtë të Senatit Amerikan, Senatorit Richard Lugar, Kryetarit të Komitetit mbi Marrëdheniet Ndërkombëtare të Kongresit Amerikan, Kongresmenit Henry Hyde, si dhe Kryetarit të Komitetit për Çështjet Shqiptare, Kongresmenit Eliot Engel. Ju lutem vëreni se bashkangjitur me këtë deklaratë ndodhet dhe një kopje në gjuhën angleze. Teksti i plotë i letrës vijon si më poshtë:

 

9 Janar, 2003

I Nderuari Colin Powell

Sekretar i Shtetit Amerikan

Departamenti i Shtetit Amerikan

2201 C Street, NW

Washington, DC 20520

I nderuari Sekretari Powell,

Ne të nënshkruarit, si shqiptaro-amerikanë dhe si anëtarë të organizatave qytetare, fetare, kulturore dhe humanitare shqiptare, po ju shkruajmë këtë letër për të protestuar me tonet më të forta të mundshme miratimin dhe përkrahjen zyrtare të Departamentit Amerikan të Shtetit për vizitën që bëri kohët e fundit në Shqipëri Nikolas Gejxh –i njohur gjithashtu si Nikos Gaxojanis.

Nikolas Gejxh është një kundërshtar tepër i njohur i interesave shqiptare në Ballkan. Është fakt i njohur publikisht se Federata Panepiriote e Amerikës, Kanadasë dhe Australisë, organizata që përfaqëson z. Gejxh, i referohet Shqipërisë Jugore si “Epiri Verior” dhe e konsideron atë të pushtuar nga Shqipëria. Ky është një provokim i hapur dhe një mohim i drejtpërdrejtë i sovranitetit të Shqipërisë. Nikolas Gejxh (i) qëllimisht dhe publikisht fallsifikon numrin e popullsisë së minoritetit grek në Shqipëri duke e ekzagjeruar atë deri në 30 për qind të popullsisë tre-milionëshe të Shqipërisë, krahasuar me numrin zyrtar prej 58.000 vetëve, perafersisht 2%; (ii) i portretizon të gjithë shqiptarët e besimit fetar ortodoks në Shqipëri si grekë, duke ofenduar kështu Kishën Ortodokse Shqiptare dhe pasuesit e saj kudo nëpër botë; dhe (iii) në përpjekje për të dëmtuar imazhin e Shqipërisë ka ndërmarrë fushata agresive në Washington dhe gjetkë, duke shpifur për gjoja mungesën e të drejtave të minoritetit grek në Shqipëri. Këto pretendime pa bazë janë në konflikt të drejtpërdrejtë me përfundimet dhe vlerësimet pozitive që kanë nxjerrë Departamenti Amerikan i Shtetit, Këshilli i Evropës, Komisioni Evropian dhe organizata të tjera ndërkombëtare të të drejtave të njeriut. Faktet tregojnë se minoriteti grek në Shqipëri bashkëjeton me shqiptarët dhe ka një sërë organesh shtypi që komunikojnë dhe publikojnë informacione vetëm në greqisht; në zonat minoritare raporti mësues/nxënës për klasë është tri herë më i lartë sesa ai i vetë shqiptarëve në një sistem arsimor që mundëson shkollimin në gjuhën greke që nga shkolla fillore deri në universitet; dhe, për më tepër, minoriteti grek në Shqipëri ka një përfaqësim të lartë dhe në përpjestim të zhdrejtë në qeverinë e Shqipërisë.

Gejxh gjithashtu kundërshtoi publikisht ndërhyrjen e SHBA-së/ dhe NATO-s në Kosovë ndërkohë që mijëra qytetarë të pafajshëm të Kosovës po masakroheshin, duke përfshirë edhe qytetarë amerikanë me prejardhje shqiptare. Përveç kësaj, jo më larg se 22 maji 2001, ai deklaroi në gazetën e njohur “Washington Post” se mijëra grekë në Shqipëri duhet të trajtohen në të njëjtën mënyrë si rreth 2 milionë shqiptarët e Kosovës, duke nënkuptuar qartë se kur Kosova të fitojë pavarësinë, edhe Shqipëria Jugore duhet të shkëputet dhe të ndjekë të njëjtën rrugë. Këto qëndrime i shërbejnë vetëm rritjes së tensionit dhe kërcënojnë progresin e bërë në përmirësimin e marrëdhënieve shqiptaro-greke, ndërkohë që pengojnë edhe stabilitetin e përgjithshëm në Ballkan, një zonë ku SHBA-ja ka bërë investime strategjike të mëdha, përfshirë këtu burimet e tyre njerëzore, politike, financiare dhe ushtarake.

Ne jemi thellësisht të zemëruar që gjatë vizitës së tij në Shqipëri, ndërsa pritej në nivel zyrtar nga Ambasada amerikane në Tiranë, z. Gejxh (i) ripërsëriti të gjitha pikëpamjet e mësipërme, duke përfshirë fabrikimet në lidhje me numrin e minoritetit grek dhe analogjinë e situatës së tyre me atë të shqiptarëve të Kosovës; (ii) zhvleftësoi kërkesat dhe gjendjen e vështirë të qindra-mijëra shqiptarëve me qëndrim në Greqi, të cilët i nënshtrohen mënyrës greke të spastrimit etnik të njohur si Helenizim dhe, për më tepër (iii) pati guximin t’i cilësonte të gjithë shqiptarët e Çamërisë që jetonin në Greqi si bashkëpunëtorë të nazistëve. Sikurse nënvizohej në një njoftim për shtyp të Ministrisë së Jashtme të Turqisë në vitin 2001, teza e z. Gejxh jo vetëm që është një fabrikim krejt i hapur por është gjithashtu një krim politik dhe historik kundër çamëve; është fakt se shumë shqiptarë të Çamërisë dhanë jetën gjatë përpjekjeve për çlirimin e Greqisë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Karakterizimi dashakeq i çamëve si bashkëpunëtorë të nazistëve është veçanërisht tronditës kur merr parasysh faktin se shqiptarët dhe Shqipëria shpëtoi 100 për qind të hebrenjve që kërkuan shpëtim nga persekutimi nazist në Greqi (ose në vende të tjera të Ballkanit), ndërkohë që, sipas Harvey Sarner-it, autor i “Shpëtim në Shqipëri”, një libër që tregon se si shqiptarët i shpëtuan hebrenjtë, nga rreth 72.000 hebrenj që jetonin në Greqi para fillimit të luftës, 60.000, plot 83 për qind e komunitetit hebre u bë viktimë e Holokaustit. Gjithashtu, z. Gejxh lehtësisht “harron” se, sikurse është përshkruar në fjalët e Xhozef Xhejkobs-it, kryetar i Misionit të SHBA-së në Shqipëri gjatë viteve 1945-1946, vetëm “në vjeshtën e vitit 1944 dhe gjatë muajve të parë të 1945 autoritetet [greke] në Greqinë Veriperëndimore kryen masakra çnjerëzore duke dëbuar rreth 25.000 çamë [shqiptarë] – rezidentë të Çamërisë – nga shtëpitë e tyre” dhe duke vrarë më shumë se 5.000 burra, gra dhe fëmijë në një perpjekje të dukshme për të krijuar një zonë kufitare me Shqipërinë krejtësisht të pastër etnikisht. Këto ngjarje shënuan kulmin e përpjekjeve për gjenocid dhe spastrim etnik të ultranacionalistëve greke të nisura qysh më 1913. Deri në vitin 1945, nacionalistët grekë spastruan nga kjo zonë shqiptarët etnikë të fesë myslimane dhe ua morrën atyre të gjitha pronat, vlefta e të cilave me çmimet aktuale të tregut shkon në më shumë se 2.5 miliardë dollarë amerikanë. Dhjetëra-mijëra çamë shqiptarë kanë jetuar në mërgim qysh atëherë. Ndaj, ne dëshirojmë t’i kujtojmë z. Gejxh, sikurse dhe atyre që e përkrahin apo kanë të njëjtat pikëpamje me të, se me gjithë manipulimet, Gejxh nuk mund ta përdorë historinë si një justifikim për planet e tij destabilizuese.

Si amerikanë dhe si përfaqësues të komunitetit shqiptaro-amerikan, ne jemi tepër të zhgënjyer dhe të shqetësuar nga fakti që gjatë vizitës së tij në Tiranë z.. Gejxh u prit dhe u shoqërua publikisht nga ambasadori Xhejms Xhefri. Në përpjekje për të justifikuar pritjen madhështore për Gejxh, pas vizitësë tij , përfaqësues të Departamentit Amerikan të Shtetit në SHBA dhe Tiranë kanë deklaruar se vizita e z. Gejxh dhe mbështetja e saj ishte e domosdoshme në mënyrë që të nxitej dialogu dhe të bëhej e mundur që z. Gejxh të kishte “ditën e takimit” me autoriteteve shqiptare. Komuniteti shqiptaro-amerikan përkrah fuqimisht dialogun për respektimin e të drejtat të minoritetit, të marëdhënieve miqësore me vendet fqinje, si dhe integrimin e Shqipërisë në strukturat Euro-Atlantike dhe zhvillimin ekonomik të saj. Në fakt, dialogu me forumet e duhura si institucionet Euro-Atlantike, institucionet e të drejtave të njeriut dhe qeveritë fqinje ka qenë një pjesë e rëndësishme e zhvillimit demokratik të Shqipërisë. Sidoqoftë, ne nuk e kuptojmë se çfarë lloj dialogu po përpiqet të nxisë Departamenti Amerikan i Shtetit dhe në përfitim të kujt është ky dialog kur dihet se z. Gejxh është një qytetar privat me një qëndrim të dokumentuar si një prej armiqve më të flaktë të interesave shqiptare, dhe, për më tepër, me sa dimë nuk përfaqëson as qeverinë greke dhe as atë amerikane.

Ne jemi të sigurtë se Departamenti Amerikan i Shtetit është në dijeni se, për arsye historike të vjetra dhe të reja, shqiptarët i shohin amerikanët si miqtë e tyre të besuar. Cdo gjë që mbështetet nga Shtetet e Bashkuara, perceptohet nga publiku shqiptar si diçka e vlefshme për t’i kushtuar vëmendje dhe për ta përkrahur. Ndaj, duke e pritur dhe shoqëruar publikisht Nikolas Gejxhin Ambasada Amerikane në Tiranë dhe Departamenti Amerikan i Shtetit, me qëllim apo pa qëllim, kanë mbështetur heshturazi pikëpamjet e tij dhe në këtë mënyrë kanë shpërdoruar besimin e shqiptarëve dhe shqiptaro-amerikanëve. Ne besojmë se si shqiptaro-amerikanë kemi të drejtë të kërkojmë që Departamenti Amerikan i Shtetit dhe Ambasada e SHBA-së në Tiranë të punojnë për të çuar përpara principet demokratike dhe zhvillimin ekonomik të Shqipërisë, në vend që të bëhen ndërmjetësues të interesave të individëve me plane shoviniste.

Heshtja e Departamentit Amerikan të Shtetit para vizitës së z. Gejxh, sikurse dhe ngjarjet gjatë vizitës së tij kanë demonstruar se ka një hendek në komunikim dhe perceptim ndërmjet përfaqësuesve të Departamentit Amerikan të Shtetit dhe qytetarëve amerikanë me prejardhje shqiptare. Është evidentuar qartë përmes fjalësh dhe veprash se miqtë më të mirë dhe të vërtetë të Amerikës në Evropë, dhe ndoshta në botë, janë shqiptarët. Prandaj, ne besojmë se ka ardhur koha për të bërë përpjekje të përbashkëta për të ndërtuar një marrëdhënie cilësisht të ndryshme mes komunitetit shqiptaro-amerikan dhe Departamentit Amerikan të Shtetit. Ne kërkojmë që hapi i parë në drejtim të kapërcimit të këtij hendeku është bërja publike nga Departamenti Amerikan i Shtetit e natyrës dhe agjendës së takimeve të z. Gejxh në Shqipëri, si dhe një shpjegim publik se si kanë përparuar interesat shqiptare dhe amerikane nga përkrahja e një “dialogu” me z. Gejxh, një individ pikëpamjet e të cilit mbi rajonin nxisin vetëm zjarre dhe tensione etnike.

Pavarësisht nga më lart, Departamenti Amerikan i Shtetit duhet të shërbejë si ndërmjetësues për një dialog të vërtetë mbi të drejtat e minoriteteve dhe çështjeve të tjera në Ballkan. Përsa i përket Greqisë, ne e nxisim Departamentin Amerikan të Shtetit që të ushtrojë trysni ndaj qeverisë greke në mënyre që ajo të njohë të gjitha minoritetet etnike brenda territorit të saj, duke përfshirë më shumë se 40.000 çamë shqiptarë të besimit fetar ortodoks dhe t’u japë atyre të njëjtat të drejta, që ka numri përafërsisht i njëjtë i minoritetit grek në Shqipëri. Sikurse dëshmohet qartë nga organizatat greke dhe shumë organizata ndërkombëtare të të drejtave të njeriut, politika e mosnjohjes së minoriteteve që ndiqet nga Greqia nuk mund të lejohet më tej. Gjithashtu, më shumë dialog nevojitet për të adresuar ankesat e qindra mijëra mërgimtarëve shqiptarë me banim në Greqi, të cilët po i nënshtrohen mënyrave të ndryshme të “Helenizimit” sikurse dhe diskriminimit social dhe institucional. Për më tepër, ne nxisim Departamentin Amerikan të Shtetit, që të bëjë ç’është e mundur për t’u dhënë njëherë e mirë një zgjidhje të drejtë të çështjeve të pronësisë dhe atyre ligjore të çamëve shqiptarë, duke përfshire dhe të drejtën e riatdhesimit dhe marrjen e nënshtetësisë greke. Së fundmi, e një rëndësie të veçantë dhe si një hap plotësues dhe paraprak për të arritur zgjidhjen e këtyre çështjeve, ne i kërkojmë Departamentit të Shtetit Amerikan që të ushtrojë trysni ndaj qeverisë greke që të abrogojë Statusin e Ligjit të Luftës me Shqipërinë që daton që në kohën e pushtimit të Shqipërisë nga Italia në vitin 1940. Përmes mbajtjes në fuqi të Statusit të Ligjit të Luftës me Shqipërinë mëse 60 vjet më vonë, ndërkohë kur në të njëjtën kohë ka firmosur një Marrëveshje Miqësie me të, Greqia jo vetëm që ka krijuar një situatë absurde, por po shkel haptazi Deklaratën e OKB-së, e cila u kërkon “të gjithë anëtarëve që të përmbahen ….nga kërcënimi apo përdorimi i forcës kundër integritetit territorial ose pavarësinë politikë të çdo shteti…”, si edhe dhe norma të tjera të së Drejtës Ndërkombëtare.

Së fundi, një përmirësim themelor në kanalet e komunikimit dhe përpjekjeve të bashkëpunimit ndërmjet qeverisë së SHBA-së dhe komunitetit shqiptaro-amerikan është i domosdoshëm për një varg çështjesh të tjera shqiptare në rajon. Qysh prej rrëzimit të komunizmit, Shqipëria ka hedhur hapa të rëndësishëm drejtë themelimit të një demokracie dhe ekonomisë së tregut. Mirëpo, siç evidentohet nga një sërë raportesh, progresi i Shqipërisë, zhvillimi ekonomik dhe integrimi i saj në institucionet Euro-Atlantike është penguar nga korrupsioni i nivelit të lartë, nga mungesa e transparencës politike, nga reforma elektorale joefikase si dhe rezultate të ulëta në luftën kundër krimit të organizuar dhe trafikut të njerëzve. Në Kosovë, ndërkohë që është i dukshëm një zhvillim i madh, vonesat në zgjidhjen e statusit të pavarur përfundimtar të saj po pengojnë investimet dhe zhvillimin ekonomik sikurse dhe po krijojnë një mjedis pjellor për destabilizim. Për më tepër, me gjithë stabilitetin relativ në Ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë, autoritetet maqedonase duhet të bëjnë shumë më tepër që të zbatojnë Marrëveshjen e Ohrit, e cila u arrit me ndërmjetësimin e komunitetit ndërkombëtar dhe ka mbështetjen e SHBA-së, si edhe për të njohur e pranuar shqiptarët si qytetarë të barabartë e të respektuar maqedonas . Në përfundim, shumë më tepër mund të bëhet për të drejtat e shqiptarëve në Mal të Zi dhe atyre në Luginën e Preshevës në Serbinë Jugore. Komuniteti shqiptaro-amerikan është i gatshëm të ofrojë ekspertizën, njohuritë, eksperiencën dhe kontaktet e tij në rajon në mënyrë që të punohet drejt zgjidhjes së këtyre çështjeve dhe arritjes së një stabiliteti të qëndrueshëm e të vërtetë në Ballkan.

Shqiptarët e konsiderojnë ShBA-në si miken e tyre më të mirë. Në një kohë kur vendi ynë është i angazhuar në luftën kundër terrorizmit global, në një kohë kur shumë vënde kanë shfaqur ndjenjat e tyre të sinqerta ose të shtirura ndaj Shteteve të Bashkuara, miqësitë e vërteta si ajo që shqiptarët u ofrojnë amerikanëve, nuk duhet të neglizhohen apo harrohen. Le të nxjerrim mësime nga situata e keqe e krijuar nga vizita z. Gejxh kohët e fundit dhe le të na shërbejnë mësimet e nxjerra prej saj si një gur themeli për ndërtimin e një partneriteti të vërtetë për përparimin e interesave të përbashkëta amerikane dhe shqiptare.

Një letër e ngjashme i është dërguar edhe Këshilltares së Presidentit Amerikan për Sigurimin Kombëtar, znj. Condoleeza Rice, Kryetarit të Komitetit mbi Marrëdhëniet me Jashtë të Senatit Amerikan, Senatorit Richard Lugar, Kryetarit të Komitetit mbi Marrëdheniet Ndërkombëtare të Kongresit Amerikan, Kongresmenit Henry Hyde, si dhe Kryetarit të Komitetit për Çështjet Shqiptare, Kongresmenit Eliot Engel.

 

Me respekt e nënshkruar nga,

Ana e Malit – Xheladin Zeneli, President

Federata Pan-Shqiptare “VATRA” – Agim Karagjozi, Kryetar

Fondacioni i Dedë Gjo Lulit – Prelë Sinishtaj, Kryetar

Fondacioni i Plavës dhe Gucisë – Xhevat Kukaj, President

Fondacioni i Shoqërise Shqiptaro-Amerikane – Esad Rizai, President

Fondacioni i Trashëgimisë Shqiptare – Geri Kokalari, President

Fondacioni Kulturor Shqiptaro-Amerikan – Cafo Boga, President

Fondi Humanitar Malësia – Gjon Ivezaj, President

Forumi Shqiptar – Ilirjan Papa, Drejtor

Gazeta Illyria – Ekrem Bardha, Publicist

Grupi i Mediave Shqiptare – Vera Mjeku, President

Këshilli Kombëtar Shqiptaro-Amerikan – Richard Lukaj, Kryetar

Kisha Shqiptare Katolike e Shën Palit – At Anton Kqira

Komuniteti Shqiptaro-Amerikan i Illinois – Ilaz Kadriu, President

Lidhja Demokratike e Kosovës në SHBA – Agim Rexhaj, President

Lidhja e Prizrenit – Ismet Berisha, President

Miqtë e Trupave Mbrojtëse të Kosoves – Shefki Mexhuani, Kryetar

Qendra Islamike Shqiptaro-Amerikane – Imam Vehbi Ismail, Udhëheqes Fetar i Myslimanëve Shqiptarë në SHBA dhe Kanada

Qendra Shqiptare e Nju Jorkut – Drita Kokalari, Presidente

Rrjeti i Informacionit Frosina – Van Christo, Pronar dhe Drejtor

Shoqata Atlantiku – Arbër Muriqi, Përfaqësuesi Kryesor

Shoqata e Pejës – Agim Cavdërbasha, Kryetar

Shoqata e të Drejtave të Njeriut “Çamëria”

Shoqata Patriotike e Dibrës – Lavdrim Cami, President

Shpirti i Shqiptarit – Ilirjan Papa, Administrator

Të ngjashme