Mitsotakis: Çështja e emrit të Maqedonisë së Veriut, e panegociueshme

Nga takimi i samitit të NATO-s në Uashington, kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis tha se ai kishte “shqetësime serioze” rreth qeverisë së re në përdorimin e emrit të Shkupit.

“Kjo është një çështje që unë kam ndërmend ta ngre,” tha Mitsotakis në Këshillin për Marrëdhëniet me Jashtë, duke e quajtur çështjen e emrit “thjesht të panegociueshëm”.

“Nuk është konstruktiv. Nuk ndihmon rrugën evropiane të Maqedonisë së Veriut. Është një kompleksitet i panevojshëm në një kohë kur ne duhet të kërkojmë zona të konvergjencës,” tha ai.

Mitsotakis edhe më parë ka kërcënuar se Greqia mund të rrezikojë rrugën e Maqedonisë së Veriut drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian, sipas Barron.

Greqia në vitin 2018 arriti një marrëveshje në të cilën fqinji i saj verior ra dakord ta quante veten Maqedonia e Veriut në vend të Maqedonisë së ngarkuar historikisht, me Athinën që më pas hoqi veton e saj të gjatë për hyrjen e ish-republikës jugosllave në NATO.

Presidentja e re Gordana Siljanovska-Davkova në inaugurimin e saj në maj e quajti dy herë vendin Maqedoni dhe jo Maqedoninë e Veriut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com