• 09/06/2023

Grekët shkojnë drejt Bullgarisë për karburant më të lirë

 Grekët shkojnë drejt Bullgarisë për karburant më të lirë

Rritja e konsiderueshme e çmimeve të gazit që nga fillimi i konfliktit Rusi-Ukrainë ka bërë që shumë njerëz në Greqi të zgjedhin të kalojnë kufirin bullgar për të mbushur rezervuarët e tyre.

Konflikti ka shtrenjtuar çmimet e gazit të cilat në Greqi kanë arritur një nivel rekord prej 2.20 Dollarë amerikanë për litër.

Gazi është rritur shumë dhe njerëzit po kalojnë një kohë të vështirë. Shumica e njerëzve thjesht kujdesen nëse do të kenë gaz sot dhe nuk mbushen plotësisht. Ata kujdesen vetëm për udhëtimet e përditshme, për të shkuar në punë, për të marrë fëmijët në shkollë e kështu me radhë. Por kur bëhet fjalë për gazin, ne jetojmë me ditë. Është shumë e vështirë”, thotë një banor.

Në Bullgari karburanti është më pak i shtrenjtë, një litër gaz është rreth 1.6 Dollarë amerikanë, gati 60 cent më lirë. Pjesa më e madhe e kësaj është për shkak se Greqia ka akcizën e katërt më të lartë në BE, ndërsa Bullgaria ka akcizën më të ulët.

Jo vetëm kaq, por në Sofje shumë pronarë dyqanesh flasin greqisht, gjë që e bën më të lehtë për grekët që kanë udhëtuar të kërkojnë çmime më të ulëta për gjërat thelbësore.

Të ngjashme