• 10/06/2023

Aktive për mbi 25 milionë vjet, vullkanet e baltës që “shërojnë” këdo që i prek

 Aktive për mbi 25 milionë vjet, vullkanet e baltës që “shërojnë” këdo që i prek

Vullkanet e baltës së Azerbajxhanit ndodhen pranë qytetit të Gobustan dhe në mbretërinë nënujore të Detit Kaspik. Në total, ka rreth 350 vullkane në Azerbajxhan nga 800 vullkane balte ekzistuese në mbarë botën.

Shpërthimi i parë ndodhi rreth 25 milionë vjet më parë. Origjina e vullkaneve është e ndërlidhur me formimin e kondensatës së naftës dhe gazit, në disa zona janë zbuluar depozitat e tyre të pasura.

Duke bërë një udhëtim ekskursioni në kratere, patjetër do të merrni një det me emocione të ndryshme dhe përshtypje të këndshme. Por, duhet të dini se nuk mund t’u afroheni vullkaneve, sepse është i rrezikshëm, edhe nëse duken krejtësisht të padëmshëm.

Azerbajxhani sot është i famshëm për faktin se vullkanet e tij të baltës u përfshinë në listën e “Shtatë mrekullive të botës” dhe 23 prej tyre fituan titullin “Park kombëtar”, e që tani ruhen me kujdes. Proceset e shpërthimeve dhe turbulencave në kratere funksionojnë gjatë gjithë vitit. Ndonjëherë shpërthimet mund të shoqërohen me zhurmë nëntokësore dhe shpërthime të mëdha.

Gazrat shpërthejnë nga thellësitë e vullkanit nën presion të fortë dhe ndizen menjëherë. Lartësia e flakës mund të arrijë deri në 1000 metra mbi vullkan. Peizazhi pranë vullkaneve të baltës lidhet më shumë me diçka të çuditshme dhe fantastike, pasi vizitoni të tilla vende të mahnitshme, do të keni përshtypjen se keni vizituar Hënën ose Marsin.

Edhe gjeologët kanë arritur në përfundimin se struktura e vullkaneve me baltë të Azerbajxhanit është e ngjashme me sipërfaqet e planetit Mars. Duke vizituar qytetet e Azerbajxhanit, turistët patjetër do të admirojnë dhe do të bëjnë fotografi me fenomene të tilla të mrekullueshme natyrore si vullkanet e baltës.

Kur shpërthejnë, papastërtia, lëngjet dhe lava dalin në sipërfaqe, e cila përdoret në mënyrë aktive në kimi, ndërtim, farmakologji dhe madje edhe kozmetologji. Nuk është për t’u habitur që balta ka veti medicinale dhe të dobishme në trupin e njeriut, sepse përmban elemente gjurmë të dobishme si jod, brom, bor, etj.

Këto elemente sigurojnë funksionimin normal të trupit të njeriut. Kur një person sheh këtë mrekulli të jashtëzakonshme të natyrës, lindin dy ndjenja në të njëjtën kohë – admirimi dhe frika. Duke vizituar vendin malet e larta, kështjellat e lashta dhe luginat e lulëzuara, mos harroni të vizitoni peizazhin fantastik të vullkaneve të baltës.

Të ngjashme