• 31/03/2023

Agjentja që mashtroi inteligjencën më të fuqishme

 Agjentja që mashtroi inteligjencën më të fuqishme

Qarqet politike britanike janë tronditur nga një paralajmërim i paprecedentë i shërbimeve të inteligjencës për një grua britanike me origjinë kineze, e cila ka arritur të krijojë marrëdhënie të forta me elitën britanike. Megjithatë, sipas zyrës së inteligjencës MI5, ajo ka punuar për të mirën e qeverisë kineze, jo me qëllim spiunazhi, por me synimin për të ndikuar në vendimet britanike në favor të Pekinit.

Inteligjenca britanike ka paralajmëruar parlamentarët dhe politikanët britanikë që të shmangin kontaktet me avokaten britanike me origjinë kineze Christine Lee, pasi kanë arritur në përfundimin se gruaja, e cila ka ndikim të fortë në Londër, po bashkëpunon me Partinë Komuniste Kineze dhe po përpiqet të ndikojë në vendimet politike britanike.

Historia e kësaj gruaje është një nga historitë që mund të shndërrohet në një film policor, falë aftësisë së Christine Lee për t’i shpëtuar shërbimit më të fuqishëm të inteligjencës në botë dhe në heshtje, pa u vënë re për vite me radhë, në qendrën e qendrave vendimmarrëse britanike.

Kush është Christine Lee?

Menjëherë pas letrës së shërbimit inteligjent britanik për aktivitetet e Christine Lee në favor të Partisë Komuniste të Kinës, mediat britanike filluan të gërmojnë në të kaluarën e kësaj gruaje, e cila disa javë më parë njihej si një avokate e njohur në Londër.

Mediat britanike iu referuan librit “Duart e Fshehura”, i cili trajton çështjen e përpjekjeve kineze për të ndikuar në vendimet politike britanike dhe tërheq vëmendjen te historia e Christine Lee.

Sipas librit, avokatja mbërriti në Irlandën e Veriut në vitin 1970, në moshën 12-vjeçare. Pas mbarimit të shkollës juridike, ajo u bë pronare e një prej firmave më të mëdha ligjore në Britani. Libri “Duart e Fshehura” zbulon se 58-vjeçarja zonja Lee është këshilltare ligjore në Ambasadën Kineze në Londër.

Ajo kontribuoi në krijimin e Grupit të Kinës për të gjitha Partitë (APPCG), një grup që përfshin deputetë nga të gjitha partitë britanike dhe që merret me çështjet kineze. Falë këtij grupi, ajo ka mundur të krijojë marrëdhënie me dhjetëra deputetë, përpara se grupi të shpërbëhej në vitin 2021, pas 20 vitesh ekzistencë.

Christine Lee nuk e ka ndalur punën e saj në fushën e krijimit të institucioneve që kanë të bëjnë me afrimin kino-britanik. Ajo themeloi 16 organe që punojnë në këtë fushë, ndër të cilat ndoshta më i rëndësishmi është “Projekti Britaniko-Kinez” në vitin 2006, i cili synonte të promovonte komunitetin kinez në Britani.

Në vitin 2019, lentet e kamerës regjistruan një përshëndetje dhe një bisedë të shkurtër mes Christine Lee dhe presidentit kinez Xi Jinping, një skenë që flet se sa me ndikim është kjo grua dhe arritjet e saj në pozicionet më të larta të vendimmarrjes në Kinë.

Situata nuk ishte ndryshe as në Britani. Po atë vit, Christine Lee mori një çmim dhe mirënjohje nga ish-kryeministrja Therese May, e cila në atë kohë e përshkroi atë si “avokatja më me ndikim me origjinë kineze në Britani”. May shprehu shpresën se Lee do të kishte sukses në misionin e tij për të integruar komunitetin kinez në peizazhin politik të Britanisë.

Christine Lee ka ndërtuar marrëdhënie të forta me politikanë britanikë me prejardhje të ndryshme, si ish-kryeministrin David Cameron, ish-kryeministren Therese May, ish-udhëheqësin laburist Jeremy Corbyn dhe të tjerë, si dhe me kryebashkiakët e qyteteve të mëdha dhe figura të shquara të politikës britanike.

Megjithatë, juristja i fokusoi përpjekjet e saj financiare tek disa deputetë, veçanërisht nga Partia e Laburiste, si deputeti Barry Gardiner. Në periudhën nga viti 2015 deri në vitin 2020, zyra e tij e avokatisë ka pranuar donacione në vlerë prej rreth 700 mijë euro. Gjatë asaj periudhe, ai ishte një nga avokatet më të fortë të ndërtimit të një termocentrali bërthamor, i cili financohej pjesërisht nga Kina.

I njëjti deputet tregoi se kishte kontaktuar më parë me sigurimin britanik për Christine Lee, por ishte këshilluar se nuk kishte frikë apo dyshim për të dhe se ajo mund të bashkëpunonte normalisht.

Avokati kinez transferoi gjithashtu 7,000 dollarë donacione për Edward Davey, një udhëheqës i shquar i Partisë Liberal Demokratike.

Sipas britanikes The Guardian, shërbimet e sigurisë ndryshuan plotësisht qëndrimin e tyre ndaj aktiviteteve kineze në Londër në vitin 2020, kur shërbimi i inteligjencës ushtarake “MI6” njoftoi se Kina ishte “bërë prioriteti numër një” në sytë e shërbimeve të saj.

Ky vendim reflekton, sipas shumë ekspertëve të sigurisë, frikën në rritje në Londër për zgjerimin e rrjetit të “agjentëve” që punojnë për qeverinë kineze në Britani.

Ambasada kineze ka reaguar ndaj paralajmërimit të shërbimeve të inteligjencës britanike, duke mohuar çdo përpjekje për të ndikuar mbi parlamentarët britanikë, duke theksuar se Kina “nuk ka nevojë të blejë ndikim mbi parlamentarët”. Ajo tha gjithashtu se ishte kundër “përpjekjeve për të fyer dhe njollosur reputacionin e britanikëve me origjinë kineze“.

Të ngjashme